Minggu, 26 Februari 2017

Kesan-kesan sampingan pil KB Mulai dari Pusing Hingga Libido Turun

Ada pelbagai jenis kontrasepsi yang boleh digunakan baik hormon maupun non-hormon. Kadang perancang keluarga berasaskan hormon seperti pil dan suntikan KB menimbulkan kesan sampingan seperti sakit kepala hingga libido turun. Apa saja kesan sampingan yang umumnya timbul?

Pil KB biasanya mengandungi kombinasi hormon yang berfungsi mencegah pelepasan sel telur. Sel telur yang sudah matang ditahan di ovari, sehingga ketika sperma datang tidak ada sel telur yang siap untuk dibuahi.

Namun kadang kala pil kontarsepsi ini menimbulkan kesan sampingan mulai dari ringan sampai yang cukup buruk. Berikut kesan sampingan yang umum dijumpai semasa mengambil pil kb, seperti dikutip dari Health.com, Kamis (5/1/2012) iaitu:

1. Sakit kepala, pening dan sakit pada payudara
Hilda Hutcherson, MD, seorang profesor obgyn dari Columbia University, New York menuturkan kesan sampingan ini biasanya akan pergi selepas mengambil pil KB beberapa kali. Tapi jika kesan sampingan ini tak juga hilang, cubalah menukar dengan jenama pil perancang keluarga yang lain.

2. Mual
Reaksi ini akan hilang selepas beberapa bulan mengambil pil KB, cubalah mengurangkan mereka dengan mengambil makanan tertentu selepas minum pil KB, biasanya cara ini terbilang berkesan.

3. Timbul flek atau spot darah
Pil KB perlu diambil tepat masa atau jam yang sama setiap harinya. Jika telat mengambil atau lupa 1 hari, maka berisiko mengalami spotting atau tompok darah. Jika memang spotting yang muncul membimbangkan, sebaiknya berunding dengan doktor.

4. Pengurangan libido (ghairah seks)
Jika muncul kesan sampingan ini, cubalah menukar pil perancang keluarga yang digunakan, biasanya diganti dengan yang lebih androgenik (sama seperti testosteron) sehingga libido boleh datang kembali. Jika tak juga berhasil, maka boleh menukar dengan kaedah yang lain.

5. Perubahan suasana hati
Pil KB umumnya mengandungi hormon sehingga boleh mempengaruhi hormon-hormon lain di dalam tubuh dan mengubah suasana hati. Jika tidak ada yang boleh membantu mengatasi perubahan suasana hati ini, kemungkinan perlu diganti dengan perancang keluarga non-hormon.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar